Can Kurban Arslan - Sol Banner
Bekir Kocabey - Sağ Banner
Bayburt
DOLAR32.331
EURO35.056
ALTIN2283.1

7 Mayıs Dünya Astım Günü

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
7 Mayıs Dünya Astım Günü
Abone ol
Bayburt İl Sağlık Müdürü Dr. İlker HANCİ 7 Mayıs 2019 Dünya Astım Günü olması münasebetiyle yazılı bir açıklama yaparak astım konusunda şunları ifade etti.

GARD Türkiye kapsamında, T.C. Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü, Türk Toraks Derneği ve Türkiye Ulusal Allerji ve Klinik İmmünoloji Derneği işbirliği ile Dünya Astım Günü (Mayıs ayının ilk Salı günü) etkinlikleri kapsamında, ülkemizde 2019 yılında da toplum ve sağlık çalışanları için eğitim ve farkındalık toplantıları düzenlenmektedir. “Astımınızla Sağlıklı Yaşayabilirsiniz” teması ile bu yıl 7 Mayıs 2019 tarihinde ülkemizde de çeşitli etkinlikler yapılmaktadır.

         Dünya Astım günü etkinliklerinin bir parçası olarak da astım hastalığı hakkında basın mensuplarına kısa bir bilgilendirme yapmak istiyorum.

          Astım akciğer içi hava yollarında daralmaya neden olan ve alevlenmeler (ataklar) ile seyreden müzmin (kronik) bir akciğer hastalığıdır. Hava yollarındaki bu daralmanın nedeni mikrobik olmayan bir tür iltihap nedeniyle hava yolu duvarının şişmesidir. Hastalık tekrarlayan nefesdarlığı, nefes alıp verirken ortaya çıkan hırıltı/hışıltı/ıslık sesi, göğüste baskı hissi ve öksürük gibi belirtilerle kendini gösterir.

          Dünyada yaklaşık 300 milyon kadar astımlı hasta olduğu tahmin edilmektedir. Ülkemizde ise yaklaşık her 12-13 erişkinden biri ve 7-8 çocuktan biri astım hastasıdır. Astımın görülme sıklığı yıllar içinde giderek artmaktadır.

 

        Astım tedavisinin amacı hastalığın kontrol altına alınması ve sağlanan bu durumun idame ettirilmesidir. Dünyada olduğu gibi, ülkemizde de bu hastalığın tedavisi ile ilgili gerekli her türlü ilaç ve malzeme bulunmaktadır.Uygun ilaç tedavisiyle astımlılar iş ve okul dâhil günlük yaşamlarına, hastalık nedeni ile herhangi bir kısıtlanma olmadan devam edebilirler. Astım ilaçlarının büyük bir kısmı soluk alma yolu (inhalasyon) ile kullanılan ilaçlardır ve bu yolla daha az yan etki ile direk hava yollarında istenen tedavi edici etkiyi oluştururlar. Özel cihazlarla verilirler. Tedaviye başlanırken bu özel cihazların kullanım şekli mutlaka hastalara gösterilmelidir.

 

         Astımlı hastalar, çevresel olarak yakınmalarını artıran faktörlere dikkat etmek koşulu ile günlük yaşamda diledikleri birçok şeyi yapabilirler. Astımlı hastaların günlük işlerini yapabilmesi seyahate gidebilmesi, hobileri ile uğraşması, kısaca yaşamın içinde yer almaları hekimlerin en arzu ettiği noktadır.

 

           Astım spor yapılmasına engel değildir. Astımlı hastalar doktorlarıyla paylaşarak ve çevresel tetikleyicilere dikkat ederek yürüyüş, hafif koşu, yüzme hatta performans sporlarını yapabilirler.

         Astımda özellikle çocukluk yaş grubunda fiziksel aktivitenin artırılmasının, mümkünse düzenli sporun hastalığın seyrine olumlu katkıları olduğu gösterilmiştir. Bu sayede günlük kullanılan ilaç dozları, randevusuz hekim başvuruları ve astım nedeniyle hastaneye yatışlar, acile başvuruların azaltılabildiği saptanmıştır.

         Astımlı hastaların doktor tanılı besin alerjileri olmadıkça özel bir diyet yapmalarına gerek yoktur. Sağlıklı beslenmenin temel ilkeleri astımlı hastalar için de geçerlidir. Obesitesi olan astımlı hastalarda doktor ve diyetisyen gözetiminde kilo vermeleri hastalıkların seyrini olumlu etkileyecektir. Ülkemizde astımlı hastaların ’undan fazlasının halen sigara içmekte olduğu ve 0-40’nın obez olduğu bildirilmiştir. Yapılan araştırmalarda sigarayı bırakmanın ve obez hastaların kilo vermesinin, astımın kontrolünü kolaylaştırdığı gösterilmiştir

 

        Astım kontrolünü güçleştiren etkenler arasında ilaçların doğru teknikle ve düzenli kullanılmamasının yanı sıra, sigara dumanı, alerjenler ve kimyasallar gibi tetikleyicilere maruz kalmak ve obezite sayılabilir. Yapılan araştırmalarda hastaların ilaçlarını doktorunun önerdiği şekilde kullanmasının, sigarayı bırakmanın ve obez hastaların kilo vermesinin, sağlıklı ve dengeli beslenmenin, düzenli egzersiz yapmanın, solunan ortam havasını temiz tutmanın astımın kontrolünü kolaylaştırdığı gösterilmiştir.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
İftar Sofrası Yine Taşhan’da KuruluyorÖnceki Haber

İftar Sofrası Yine Taşhan’da Kuruluyor

Devlet Övünç Madalyası Ve Beratı Tevcih TöreniSonraki Haber

Devlet Övünç Madalyası Ve Beratı Tevcih...

Yorum Yazın

Bayburt Bağımsız Belediye Başkan Adayı Bekir Kocabey, Gündem Özel Canlı Yayınındaydı
Bayburt'ta Seçim Güvenliği Toplantısı Düzenlendi
Bayburt Üniversitesi Marşı Resmî Olarak Tescillendi
Suat Pamukçu Yeniden Refah Partisi'nden İstifa Edip Ak Partiye Katıldı
Deva Partisi Belediye Başkan Adayı Arslan, Gündem Özel Canlı Yayınındaydı
Bayburt Milletvekili Prof. Dr. Orhan Ateş Gündem Özel Canlı Yayınındaydı
Bayburt'ta Onbeşi Geleneğiyle Ramazan Coşkusu
Bayburtspor 1922 Konyaspor'a 4-0 Mağlup Oldu
Trabzon Bayburtlular Derneği'nin Geleneksel İftar Yemeği Coşkusu
Bakan Güler, Komando Tugayında İnceleme ve Denetlemelerde Bulundu
Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler Bayburt'u Ziyaret Etti
Mart Ayı Su Analiz Sonuçları Açıklandı
Bayburt'ta Anjiyografi Ünitesi Hizmete Girdi
Bayburt Lisesi, 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferi'ni Coşkuyla Kutladı
Beyza Nur Akkuş Zafer Kupası'nda Altın Madalya Kazandı
Bayburtspor 1-0'lık Skorla Silivrispor'u Mağlup Etti
Bayburtspor’da Tek Düşünce Galibiyet
TÜİK Açıkladı! Bayburt'ta Şubat Ayı Konut Satışları Belli Oldu
Gökhan Zeybek, Trabzon'da Hemşehri Dernekleriyle Buluştu
Son Meclis Toplantısında Başkan Pekmezci’ye Teşekkür Hediyesi

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar
üni fm scroll