
Bayburt Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü'nde görev yapan Uzman Öğretmen Semra Türkoğlu, ÜNİ FM’de koruyucu ailelik sistemini detaylarıyla anlattı. Talat Saka’nın moderatörlüğünde gerçekleşen programda, koruyucu aile başvurularından, sağlanan olanaklara kadar birçok başlık ele alındı.
Bayburt Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü'nde görevli Uzman Öğretmen Semra Türkoğlu, Talat Saka’nın moderatörlüğünde ÜNİ FM’in konuğu oldu. Programda koruyucu ailelik sistemi tüm yönleriyle ele alındı.
Semra Türkoğlu, koruyucu aileliğin, öz ailesi yanında kalamayan çocukların, devlet denetiminde bir aile ortamında güvenle büyümelerini sağlamak amacıyla oluşturulmuş bir sistem olduğunu belirtti. Bu sistemin çocuğun fiziksel, duygusal ve sosyal gelişimine büyük katkı sunduğunu vurgulayan Türkoğlu, "Koruyucu aileler, çocukların hayatlarında fark yaratıyor," dedi.
Programda en çok merak edilen konuların başında evlat edinme ile koruyucu ailelik arasındaki farklar geldi. Türkoğlu, evlat edinmenin çocukla kalıcı bir aile bağı oluşturmak olduğunu, koruyucu ailelikte ise devletin gözetimi altında geçici veya uzun süreli bakım sağlandığını açıkladı.
Kimlerin koruyucu aile olabileceği, başvuru süreçleri, bakım modelleri, sağlanan maddi ve sosyal destekler de detaylı biçimde anlatıldı. Türkoğlu, 25-65 yaş arasında, Türkiye'de ikamet eden ve düzenli geliri olan herkesin bu sorumluluğu üstlenebileceğini belirtti.
Ayrıca, geçici, süreli, akraba ve uzmanlaşmış koruyucu aile modellerinin mevcut olduğunu ve çocuğun ihtiyaçlarına göre bu modellerin belirlendiğini ifade etti. Aylık bakım ödemeleri, eğitim destekleri, ulaşım ve servis ücretlerinin karşılanması gibi devlet desteklerinden de bahseden Türkoğlu, ailelerin bu süreçte yalnız bırakılmadığını, sosyal hizmet uzmanlarının rehberlik ettiğini söyledi.
Yorum Yazın