Bayburt
DOLAR32.5855
EURO34.8309
ALTIN2508.3
MADRİGAL ÇİFT KİŞİLİK BİLET KAMPANYASI

Samsun’da Düzenlenen Bayburt Gecesi Yoğun İlgi Gördü

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Samsun’da Düzenlenen Bayburt Gecesi Yoğun İlgi Gördü
Abone ol
Samsun Bayburt Kültür ve Yardımlaşma Derneği tarafından Büyükşehir Belediyesi Atakum Sanat Merkezi’nde düzenlenen, “Bayburt’un Düşman işgalinden Kurtuluşunun 102. Yıldönümü” anma programına yoğun ilgi vardı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programda, Türkiye İmam Hatip Okulları Üçüncüsü Doğukan Korucu tüm şehitlerimiz için Kur’an-ı Kerim tilaveti okudu. Daha sonra İlkadım Belediyesi Nefes Türk Halk Müziği Korosu tarafından Bayburt türküleri konseri verildi.

Konserin ardından Bayburt Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Hakan Tali programda yaptığı konuşmasında, “Bu gururu bizlere yaşatan ecdadımızı rahmetle ve minnetle anıyoruz. Güzel Bayburt’umuzun düşman işgalinden kurtuluşunun 102. Yıl dönümü münasebetiyle düzenlemiş olduğumuz programımıza hoş geldiniz. Derneğimiz 1965 yılında kurulan Samsun’un en eski hemşeri derneklerinden biridir. Dernekçilikte bir çınar haline gelen kuruluşumuz bünyesinde, hemşerilerimize çeşitli enstrüman kursları, bar ekibimizin çalışmaları gibi birçok kültürel kurs faaliyetleri yürütmekteyiz. Bu gecenin düzenlenmesinde başta Sayın Valimiz Osman Kaymak olmak üzere emeği geçen herkese çok teşekkür ediyor, şükranlarımı sunuyorum.” dedi,

Bayburt Milletvekili Fetani Battal Bir selamlama konuşma yaparak Bayburt’un Kurtuluş dönemini anlattı.Konuşmasında tarihe bakıldığında dış güçlere güvenilmeyeceğini millet olarak birlik ve Beraber olarak dünyaya mesaj vermemiz gerekiyor dedi.

“Bayburt’ta yaşayanlar sizleri unutmadılar”

Bayburt Belediye Başkanı Hükmü Pekmezci yaptığı konuşmasında, “Öncelikle sözlerimin başında size samimi duygularımla Baba ocağından Bayburt Kalesinden imaret tepesinden, Erenliden, Şehit Osman’dan, Aslan Dağından, Demirözünden, Aydıtepeden yürekler dolusu selamlar getirdim. Bugün Sıla’dan gurbete uzanan hasret yollar farklı bir boyutta değerlendiriyoruz. Bayburt’u terk ettiniz buralara kadar geldiniz ama hiçbir zaman Bayburt’takiler sizleri unutmadılar. Bayburt Belediye Başkanı olarak Bayburt’un temsilcisi olarak aranızda size uzanan hasret köprülerini en azından sizlerle birlikte yerine getirerek sizlere hemşehrilerimizin saygısını selamını getirerek, dönüşte de onlara onu ifade edeceğim.

Bugün Bayburt’un düşman işgalinden kurtuluşu’nun 102. yıldönümünü kutluyoruz. Saygıdeğer hemşehrilerimiz çok değerli arkadaşlarımız konuşmalarında ifade ettiler ama ben birkaç cümle ile konuyu farklı boyutlara çekmek istiyorum. Bunlar aslında Basit kavramlar değil 15 Şubat’ta Osmanlı’nın son kalesi, son üssü Erzurum düştükten sonra Rusların Komutanı Generali Yüdenicin bir ifadesi var. 250.000 kişilik ordusunun karşısında şunu söylüyor. Artık karşımız da Türk askeri ordusu diye bir şey yok hedefimiz Haziran ayında Çarın emrini yerine getirerek İstanbul önlerinde olacağız diyor. 15 Şubat’ta bunu söylüyor ve o bilmiyor ki bu vatan sevdasına düşmüş Kop Dağları’nda kahramanlık destanının yazılacağından hiç ama hiç haberi yok ve Yüdenic Kop dağlarına dayandığı zaman orada Türk askeri ile Bayburt halkının bir mücadelesi başlıyor tam 5 buçuk ay boyunca umut oluk kan akıyor orada cesetler bir Kabe kutsallığında terk edilerek geri gidiyoruz. Bayburt 16 Temmuz 1916’da bir ramazan günü maalesef işgale uğruyor.

Bayburtlular bir yıl yedi ay beş gün acı çekiyorlar. Şunu bilmeliyiz biz dün geride bıraktıklarımızın ve yaşadıklarımızı gelecek kuşaklara aktarmadığımız sürece maziden ders alıp. Atiye dönüştürüp ders almadığımız müddetçe, Bu milletin bir ferdi olarak yarınlarımıza daha güvenli bakmayız. Bz o gün bu acıları yaşayan bir neslin çocuklarıyız biz o yaşayanların bizzat kendilerinden dinlediklerimizi bugün burada anlatıyoruz.

Ama bizden sonra gelecek kuşaklar onların sadece kaynaklarda veya kitaplarda görecekler biz 102 yıl önce bir Bayburt sevdasını bir 21 Şubat 1918 destansı bir savaşla kazandık.

Aziz hemşehrilerimiz artık geriye dönüş yok daha güzel daha iyi bir Bayburt için her yönden daha fazla çalışmak zorundayız.

Milletvekilimizin söylediği 1828-29 Osmanlı savaşlarının 1818 Rus işgali Ermeni Mezalimini yaşadık. Taş mağazalarına konulan ve burada az önce türküsü söylenen İlk adım bekediyesi nefes Türk halk korusuna yürekten teşekkür ediyorum. O kadar güzel Bayburt türkülerini yürekten seslendirdiler.

Aziz hemşehrilerim Bayburtlu Zihni bir dörtlük de diyor ki:

Sökmüş çadırların göç etmiş leyli
Vardım ki boguş kalmış viran hanları
Dağı Mesken etmiş biçare Mecnun
Akıtmış gözünden kan Irmakları

Evet o Kan ırmakları dün savaş meydanlarında ve muhacir meydanlarında akıttık.Size ulaşmak, sizi baba ocağından uzakta görmenin hüznü, Ama sizinle birlikte olmanın sevinci ile mutluluk içindeyim. Sizleri saygı ve sevgi ile selamlıyorum” dedi.

“Bayburtlu dürüsttür, onurludur, vatanseverdir”

Samsun Valisi Osman Kaymak yaptığı konuşmasında, “Bayburt’un düşman işgalinden kurtuluşunun 102. yıl dönümü’ gecesine hoş geldiniz diyor, hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum. Bu gecede aranızda bulunmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Arkadaşlar güzel Bayburt’umuzun kurtuluşunu Samsun’da kutluyoruz. Samsun’da ki Bayburtlular atalarına, şehitlerine saygı olarak bugünleri anıyor. Bu geceler Bayburtluları bir araya topluyor. Kültürümüzü ve tarihimizi konuşuyoruz. O yönüyle çok anlamlıdır. Biz Samsun’da yaşayan Bayburtlular olarak Bayburt kültürünü anlatmak durumundayız. Bayburtlular gerçekten vatan millet duygusu yüksek dürüst insanlardır. Otuz yıllık memuriyet hayatımda çalıştığım yerlerde Bayburtluların yiğitlikleri, dürüstlükleri ve inançları konuşulmuştur. Görev yaptığımız yerlerde Bayburtlular için güzel şeyler duyduk.

Samsun’da ki hemşeri dernekleri Samsun’a değer katıyorlar. Biliyorsunuz Samsun’da Gümüşhaneli, Trabzonlu ve Ordulu değerli hemşerilerimiz var. Biz her zaman söylüyoruz. Bizler Bayburt kökenli Samsunlularız. Çünkü Samsun’da yaşıyoruz. Samsun’un sosyal ve ekonomik yönden gelişmesi bizleri yakından ilgilendiriyor. Bizler Bayburt kültürünü unutmadan Samsun’a değer katmak durumundayız. Bayburtlu kimdir?Bayburtlu dürüsttür, onurludur, vatanseverdir, kimseye muhtaç olmamak için çalışır, alın teri en kutsal kazancıdır.

Tarım, sağlık, turizm, sanayi, ticaret merkezleri ile Samsunumuz büyük bir potansiyel taşıyor. Bu şehirde yaşayacaksak, bu şehrin sorunlarının tespitinde ve teşhisinde siyaset ayrımı gözetmeden bir araya gelmeyi bilmeliyiz. Bir araya geldiğimizde şehrimizde bereket olur, iş olur, aş olur. Bu şehrin geleceği, güzelliği ve huzuru için bir ve beraber olalım.

Ben Bayburt Sancaktepe köyündenim. Samsun Valisi olarak 2,5 yıldır görev yapıyorum. Zaman zaman bu gecelerin sayesinde ve diğer zamanlarda Bayburtlu hemşerilerimle bir araya geliyorum. Bayburt Kültür ve Yardımlaşma Derneğimiz bizim ortak buluşma yerimizdir. Lütfen oraya geliniz ve faaliyetlere katılınız.

Arkadaşlar 100 yıl önce başlayan mücadele hala bitmedi. Bu güzel coğrafyada bizi rahat bırakmayacaklar. Onlara vereceğimiz en güzel cevap birlik ve beraberliğimizdir. Daha nice güzel ortamlarda, güzel günlerde buluşmak temennisiyle tekrar hoş geldiniz diyor, hepinizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum.” dedi.

Konuşmaların ardından protokol üyeleri tarafından milli müsabakalarda derece yapmış Bayburtlu sporculara plaket verildi.

Daha sonra Bayburt Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Hakan Tali, Derneğin Onursal Başkanlık Beratını Samsun valisi Osman Kaymak’a takdim etti. Ardından Bayburt deve güreşi ve Derneğin Bayburt Bar Ekibi tarafından Halk Oyunları gösterisi sunuldu. Ardından sanatçı Mustafa Serken ve Sezai Seçen, Bayburt ve çeşitli yörelere ait türküleri seslendirdi.

Samsun’da düzenlenen Bayburt’un Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 102. Yıl Dönümü programına, Samsun Valisi Osman Kaymak, Milletvekilleri Fuat Köktaş ve Bedri Yaşar, Bayburt Milletvekili Fetani Battal, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, Samsun İlçe Kaymakamları, Samsun İl Emniyet Müdürü Dr. Ömer Urhal, Samsun İlçe Belediye Başkanları, Ak Parti İl Başkanı Hacı Ali Polat, Demirözü Belediye Başkanı Aslan Gürer, Arpalı Belde Belediye Başkanı Abdurrahman Polattimur, Gökçedere Belde Belediye Başkanı Yavuz Bakır, Bayburt Belediye Başkan Yardımcısı Sürreyya Türkmenli, İl Genel Meclis Üyesi Nebil Aydın, Dernek Başkanları, Sivil toplum kuruluş temsilcileri, davetliler ve çok sayıda Bayburtlu katıldı.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
BayburtSpor'da Teknik Direktör Bülent Demirkanlı İstifa EttiÖnceki Haber

BayburtSpor'da Teknik Direktör Bülent De...

Tolga Kaya, 49 Kiloda Türkiye Şampiyonu OlduSonraki Haber

Tolga Kaya, 49 Kiloda Türkiye Şampiyonu...

Yorum Yazın

Halkın ve Esnafın Gözünden Kapalı Pazar - Part 2
CHP'li Süleyman Çelik Aydıntepe'de Meclise Girdi
Tırnaklı Pide Fiyatlarındaki Anlaşmazlık Üzerine Esnaf Odası Başkanından Açıklama Geldi
Bayburt İl Genel Meclisi Başkanı Hüseyin Şahin Seçildi
Aydıntepe Belediye Başkanı Haşim Şentürk Mazbatasını Aldı
Bayburt Pazarında Fiyatlar: Halkın ve Esnafın Gözünden Kapalı Pazarın Durumu
Bayburt'ta İnşaat Kazası: Elektrik İşçisi Ağır Yaralandı
Bayburt Özel İdarespor Deplasmanda Önemli Zafer Kazandı
Bayburt'ta Bayram Tatili: Yeşil Alanlara Talep Artıyor
Bayburt Belediyesi Yeni Meclis Toplantısında Görev Dağılımı Belli Oldu
Bayburt'ta Geleneksel Bayramlaşma Esentepe Mahallesi'nde Gerçekleşti
Bayburt Belediye Başkanlığı Mete Memiş'e Devredildi
Başkan Memiş Mazbatasını Aldı
Bayburtspor'un Karaköprü Belediyespor ile Berabere Kaldı
Bayramda Açık Olacak Fırınlar Belli Oldu
Nisan Ayı Su Analiz Sonuçları Açıklandı
Bayburt'ta Muhtarlık Seçimi Arbedesi Kavgaya Dönüştü
Oylar Yeniden Sayıldı, Bayburt'ta Sonuç Değişmedi
MHP, İl Genel Meclisi Üyeliği Seçimdeki Oyların Yeniden Sayılmasını İstiyor
Bayburt Kent Merkezi'nde Muhtarlık Seçim Sonuçları Açıklandı

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar
üni fm scroll