Bayburt
DOLAR40.6707
EURO46.5695
ALTIN4310.4

Alzheimer Önceden Yakalamak Mümkün: Kan Testiyle Erken Teşhis Umudu

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Alzheimer Önceden Yakalamak Mümkün: Kan Testiyle Erken Teşhis Umudu
Abone ol
İspanya'da yürütülen araştırma, Alzheimer hastalığının kan testiyle erken evrede tespit edilebileceğini ortaya koydu. Phospho-tau217 adlı biyobelirteç sayesinde erken teşhis daha kolay ve ekonomik hale geliyor. Uzmanlar, bu yöntemin ileri testlere duyulan ihtiyacı azaltabileceğini belirtiyor.

İspanya’da gerçekleştirilen yeni bir bilimsel çalışma, Alzheimer hastalığının erken teşhisinde önemli bir dönüm noktası olarak değerlendiriliyor. Hospital del Mar Araştırma Enstitüsü ve Barselona Beta Beyin Araştırma Merkezi'nden (BBRC) bilim insanlarının yaptığı araştırma, phospho-tau217 adlı biyobelirteç kullanılarak Alzheimer’ın henüz bilişsel bozukluklar başlamadan önce tespit edilebileceğini gösterdi.

Çalışmada, İspanya ve İsveç’teki toplam 1.767 kişinin verileri analiz edildi. Araştırmacılar, kandaki phospho-tau217 düzeylerinin hastalığın erken evrelerinde dahi yüksek doğrulukla sonuç verdiğini tespit etti. Bu test, hangi bireylerin daha ileri ve pahalı teşhis yöntemlerine ihtiyaç duyduğunu belirlemede yol gösterici olabiliyor. Ayrıca, doğru uygulandığında Alzheimer teşhisi için yapılan masrafları %60 ila %81 oranında azaltabileceği belirtiliyor.

Barselona’daki uzmanlardan Dr. Marc Suarez-Calvet, “Bu gelişme sayesinde hastalığın çok erken dönemlerinde bile teşhis mümkün hale geliyor. Bu da kimlerin ileri testlerden geçmesi gerektiğini belirlememize yardımcı olabilir” dedi.

Calvet, testin yalnızca ilk değerlendirme aracı olduğunu ve sonuçlarının mutlaka bir sağlık profesyoneli tarafından yorumlanması gerektiğinin altını çizdi. Uzmanlar, bu yeni yöntemin Alzheimer taramasında devrim yaratabileceğini ancak klinik kullanım için daha fazla çalışmaya ihtiyaç olduğunu ifade ediyor.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Bayburt’ta ÜNİLİG Türkiye Rafting Şampiyonası Tamamlandı!Önceki Haber

Bayburt’ta ÜNİLİG Türkiye Rafting Şampiy...

Bayburt AK Parti Gençlik Kolları’ndan Hem 23 Nisan Coşkusu Hem FarkındalıkSonraki Haber

Bayburt AK Parti Gençlik Kolları’ndan He...

Yorum Yazın

Bayburt Şingah Mahallesi’nde Park Yapım Çalışmaları Devam Ediyor
Bayburt’un Tarihi Korgan Köprüsü Çöplüğe Dönmüş Durumda!
Bayburt-Erzurum Yolunda Kamyon Bariyerlere Çarpıp Su Kanalına Devrildi!
TÜİK Dış Ticaret Verilerini Açıkladı Bayburt Yine En Son Sırada
Bayburt’ta Eko Köy ve İncili Köyü’nde Islah Çalışmaları Sürüyor
Bayburt ve Gümüşhane’de Tarihi Eser Operasyonu; 156 Parça Ele Geçirildi!
Bayburt Tarım Müdürlüğü'nde Görev Teslimi Gerçekleşti
Bayburt’ta Organik Tarım İçin 300 Milyonluk Büyük Yatırım Hamlesi
26 yıl 11 Ay Kesinlşemiş Hapis Cezası Olan Zanlı İstanbul’da Yakalandı!
Bayburt'ta Pazartesi Çilesi Bitmiyor: Kapalı Pazar Trafiği Felç Etti!
Bayburt Belediyesi Veteriner Müdürlüğü, Larva İlaçlamasını Sürdürüyor
Çiftçiye Uyarı: Anız Yakmak Hem Doğaya Hem Cebinize Zarar!
Gümüşhane MHP Heyeti Gümüşhane - Bayburt Havalimanını Yerinde İnceledi!
Bayburt'un Aydıntepe İlçesinde Travay Projesi Kapsamında İlk Saha Uygulaması Yapıldı
Milletvekili Orhan Ateş Bayburt Köylerini Ziyaret Etti
Kırklartepe’de Arazi Toplulaştırma İçin Çiftçilere Bilgilendirme
Trabzonspor Kafilesi Bayburt’taki Dernek Açılışında Coşkuyla Karşılandı
Bayburt Valisi Eldivan Toplu Sünnet Töreninde Çocukların Sevincine Ortak Oldu
Bayburt’ta İki Araç Kafa Kafaya Çarpıştı 4 Kişi Yaralandı
Bayburt Devlet Hastanesi'nde Başarılı Vats Dekortikasyon Ameliyatı
Düğün Olsa 2025

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar