Bayburt
DOLAR41.5799
EURO48.5576
ALTIN5001.1

Bayburt Kalesi Çinilerine Kavuşuyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Bayburt Kalesi Çinilerine Kavuşuyor
Abone ol
Bayburt’ta, tarihi Bayburt Kalesi surları üzerinde geçmişte yer alan 800 yıllık çini süslemeleri, 10 santimetrekarelik kırık örnekten yola çıkılarak yeniden üretildi.

Hazırlanan proje ile çiniler kalenin geçmiş dönemlerdeki görünümüne uygun olarak yerlerine konulacak.

Geçmişi milattan önce 3 binlere dayanan ve Anadolu Selçuklu Devleti döneminde üzerine yapılan çini süslemeleri dolayısıyla ‘Çini Maçin’ ismiyle de anılan tarihi Bayburt Kalesi’nde zamanla yok olan çini süslemeleri yeniden surlara yerleştiriliyor.

Bayburt Valiliği tarafından hazırlanan proje ile daha önce surlar üzerinde yer alan ve zamanla tahrip olan farklı renk ve boyuttaki çiniler, aslına uygun şekilde yeniden üretilerek yerlerine konulmaya başlandı. Çinilerde, ilahi ve sonsuz aşk temalarının İslamiyet öncesi Türk kültürüyle harmanlandığı ‘Allah’, ‘Sonsuzluk, ‘Haşhaş’, ‘Kuş Palmet’ ve  ‘Gökyüzü Hayat’ motifleri benimsendi. Yaratıcı ve yaşam arasındaki bağları var oluş, sonsuzluk ve ilahi aşk döngüsü içerisinde yorumlayan çiniler taşıdığı anlamlarla da dikkat çekiyor.

Çalışmalara ilişkin incelemelerde bulunan Vali Cüneyt Epcim, Bayburt Kalesi’nin daha önceleri üzerindeki Çini süslemeleri dolayısıyla Çini Maçin Kalesi olarak da anıldığını söyledi. Vali Epcim bugün itibariyle başlayan çalışmalar neticesinde Bayburt Kalesi’ni 800 yıllık tarihe sahip çinileriyle yeniden buluşturduklarını anlattı.

Çalışmaların tamamlanmasıyla Bayburt Kalesi’nin önemli bir turizm durağı haline geleceğini aktaran Vali Epcim, “Bayburt Kalesi’ni çinileri ile buluşturduğumuzda Bayburt’un kültürel derinliğine, zamanın mekandaki sürekliliğine hizmet edeceğimizi düşünüyoruz. Bayburt’umuza hayırlı olsun.” dedi.

Bayburt Valiliği koordinasyonunda Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü ile Bayburt Müze Müdürlüğü tarafından çinilerin aslına uygun şekilde üretimi ve yerleştirilmesine yönelik çalışmalar yaklaşık iki yıl sürdü. Yetkililer, çinilerin renk, boyut ve desenlerinin doğru biçimde saptanmasına yönelik antik kaynaklar, çini yuvaları, kazılardan elde edilen seramik parçalar ve sur yüzeyinde kalan 10 santimetre karelik kırık parçadan yola çıktı. İncelemeler sonucu farklı renk ve motiflerde karar kılındı. Üzerlerinde Türk İslam medeniyetinden ince detaylar barındıran çinilerin üretimi için de İznik tercih edildi.

Büyük özen gerektiren çalışmalar yetkililer gözetiminde gerçekleştiriliyor.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Rakip Takımda Koronavirüs ŞokuÖnceki Haber

Rakip Takımda Koronavirüs Şoku

Lisansüstü Programlara Yoğun İlgiSonraki Haber

Lisansüstü Programlara Yoğun İlgi

Yorum Yazın

Erzurum Aşkale'de 4.4 Büyüklüğünde Deprem: Sarsıntı Bayburt'ta da Hissedildi
AFAD'dan Bayburt İtfaiyesi'ne İtfaiye Haftası Hediyesi
Üni FM'de Ahilik Geleneği Masaya Yatırıldı: Kökeninden Dijital Çağa Kapsamlı Analiz
Organize Sanayi Bölgesi'nde Feci Kaza: Bir Kişi Hayatını Kaybetti!
Bayburt'ta O Yer Bir Can Daha Aldı: Yoğun Bakımdaydı, Hayatını Kaybetti!
Bayburtlu Sporcu Ünal Türker Bilek Güreşinde İki Altınla Dünya Zirvesinde
38 Milyonluk Cirit Sahası Yapılıyor Ama Maç Finalinde Kimse Yok!
Şehrin Kalbi Yeniden Aydınlandı: Saray Bahçesi’nin Aydınlatma Sorunu Giderildi
Bayburt'ta 38. Ahilik Haftası Valilik ve Halk Pazarı Ziyaretiyle Başladı
Turgut Özal Bulvarı’nda Acı Tesadüf: Aynı Noktada İkinci Yaya Kazası!
Bayburt Belediyesi Yaşam Merkezi’nde Kadınlara Özel Spor Salonu
Bayburt Yaylası’nda Kar Fırtınası: Çoban ve Sürüsü Güçlükle Kurtarıldı
Canlı Müzik İçin Yeni Şart: Bayburt'ta Akustik Ölçüm Zorunluluğu
Bayburt'ta Aile Yılı'na Özel AFAD’tan Afet Farkındalık Seferberliği
Sosyal Medya Dolandırıcılarına Bayburt Merkezli Operasyon!
Bayburt'ta Hafızlık ve Kur’an Okuma Yarışması Finali Tamamlandı
Bayburt'ta 19 Eylül "Gaziler Günü" Yürüyüşü ve Anma Töreni Düzenlendi
Üç Bakan Yeni Spor Salonu Açılışı İçin Bayburt'ta
Kültür ve Turizm Bakanı Bayburt'a Geliyor
Milli Savunma ve Gençlik Spor Bakanları Yarın Bayburt'ta
Düğün Olsa 2025

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar