Bayburt’ta Ramazan ayının 14. günü iftar sonrası gerçekleştirilen Onbeşi geleneği kapsamında Belediye Başkanı Hükmü Pekmezci mahalleleri ziyaret ederek çocuklara çeşitli ikramlarda bulundu. Ancak belediye organizasyonuyla yapılan dağıtım, kamuoyunda eleştirilere yol açtı.
Belediye ekipleri iftarın ardından mahalle mahalle dolaşarak çocuklara şeker ve çikolata dağıttı. Başkan Pekmezci’nin de katıldığı etkinlikte çocuklar, hem maniler söyledi hem de hazırlanan ikramları aldı. Programda Belediye Başkan Yardımcısı Süreyya Türkmenli ve belediye personeli de yer aldı.

Bazı vatandaşlar, Onbeşi geleneğinin temelinde çocukların kapı kapı dolaşarak kendi çabalarıyla ikram toplamasının yattığını belirterek, belediye eliyle yapılan toplu dağıtımın bu yapıyı zayıflattığını savundu.
Eleştirilerde, organizasyonun iyi niyetli olsa da geleneğin doğal akışını değiştirdiği ifade edildi. Onbeşi’nin bir etkinlik formatına dönüştürülmesinin, mahalle kültürünü ikinci plana ittiği görüşü dile getirildi.
Vatandaşlara göre bu süreç, sadece şeker toplama değil; aynı zamanda komşuluk ilişkilerinin güçlenmesi anlamına geliyor. Belediye tarafından hazır ikram dağıtılmasının, çocukların kapı kapı dolaşma motivasyonunu azalttığı yönünde değerlendirmeler yapıldı.

Başkan Pekmezci etkinlikte yaptığı açıklamada geleneği yaşatmaya devam edeceklerini ifade etti. Ancak kamuoyundaki bazı görüşler, yerel yönetimlerin geleneği destekleyici rol üstlenmesi gerektiğini, doğrudan uygulayıcı konumuna geçmemesi gerektiğini savunuyor.
Bayburt’ta Onbeşi geleneği her yıl geniş katılımla sürdürülüyor. Tartışmalar ise kültürel mirasın nasıl korunacağı ve gelecek kuşaklara hangi yöntemle aktarılacağı sorusunu yeniden gündeme taşıdı.
Yorumlar
Kalan Karakter: