Bayburt
DOLAR38.0134
EURO41.3753
ALTIN3692.3

Bayburt Üniversitesi Öğretim Üyesi Sefalı'nın Adı Yeni Bir Bitki Türünde Daha Yaşayacak

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Bayburt Üniversitesi Öğretim Üyesi Sefalı'nın Adı Yeni Bir Bitki Türünde Daha Yaşayacak
Abone ol
Bayburt Üniversitesi Eğitim Fakültesi akademik personellerinden Dr. Öğr. Üyesi Abdurrahman Sefalı öncülüğünde Artvin'in Yusufeli ilçesine bağlı Kaçkar Dağları eteklerinde tespit edilen yeni arınca bitkisine literatüre geçmesi için Artvin’e atıf yapılarak Androsace artvinensis Sefalı & Yapar ismi verildi.

Bitki, Türkçede ise “Yayla Güzeli” adıyla çağrılacak. 
Bölge florası üzerinde yapılan saha taramasında Androsace artvinensis (Yayla Güzeli) bitkisinin bugüne kadar Bayburt, Gümüşhane ve Sivas illerinde yayılış gösteren, nispeten daha küçük çiçekli olan diğer akrabalarıyla karıştırıldığı fark edildi. Artvin’de keşfedilen bitkinin, Türkiye’deki 10 arınca türü içerisinde en büyük çiçeklere sahip olması, bilim camiasında heyecan uyandırdı. Göz alıcı büyük beyaz çiçeklere sahip olan bitki, yaklaşık 2000 m rakımdaki yaylada bulunduğu ve çarpıcı güzelliğe sahip olduğu için, Yayla Güzeli olarak isimlendirildi. 
Bingöl Üniversitesinden Dr. Yakup Yapar'ın da görev aldığı ekip tarafından bitkinin özgün bir tür olduğunu saptamak amacıyla gözle görünür farklılıklarının incelenmesinin yanı sıra mikroskopta polen ve tohum yapıları da incelendi.  İncelemeler neticesinde bitkinin farklı olduğu tespit edilince, sonuçların botaniğin prestijli dergilerinden olan Phytotaxa’da yayınlanması kabul gördü. 
Botanik biliminde çığır açan gelişmelerden birine daha imza atan Sefalı, Türkiye’de Arınca bitkileriyle çalışmanın büyük keyif verici olduğunu, dağların zirvelerinde ve yüksek kesimlerde yetişen bu bitkiler için Niğde’den Van’a, Kars’tan Kastamonu’ya kadar birçok dağda incelemeler yaptıklarını söyledi. Dr. Sefalı, "Sonuçlar oldukça şaşırtıcı. Uzun yıllardır ülkemizde sessiz kalan bu bitki cinsine ait ikinci buluşumuzu yaptık. Oldukça mutluyuz. Yaptığımız çalışmalarda bize destek olan Bayburt Üniversitesi’ne ve Rektörümüz Prof. Dr. Mutlu Türkmen’e teşekkürlerimizi sunarım" ifadelerini kullandı.  
Dr. Sefalı geçtiğimiz yıl yine bir arınca türü olan Androsace azizsancarii Sefalı bitkisini keşfetmişti.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Bayburt Üniversitesi Akademik Büyümesini Yeni Programlarla SürdürüyorÖnceki Haber

Bayburt Üniversitesi Akademik Büyümesini...

Üni Fm'den Koruyucu Aile Haftası İle İlgili Radyo ProgramıSonraki Haber

Üni Fm'den Koruyucu Aile Haftası İle İlg...

Yorum Yazın

Bayburt’ta saha Çalışmalarında Uyuşturucu ve Silah Ele Geçirildi!
Bayburt Özel İdare Spor'da Yeni Dönem: "Erdoğan Sarıuşak" Takımın Başına Geçti
Bayburtlu Kız Bilek Güreşçileri Türkiye Finallerine Yükseldiler!
Bayburtlu Genç Bilek Güreşçileri Türkiye Finallerinde
Bayburt’ta Trafiğe Kayıtlı Araç Sayısında Artış!
Bayburt Belediyesi Kar Temizleme Çalışmaları Devam Ediyor
CHP Bayburt İl Başkanı Yücel: "İmamoğlu’na Yapılan Bir Darbedir!"
Bayburt İl Özel İdarespor’da Ayrılık: Cevdet Uzunköprü ile Yollar Ayrıldı!
Devlet Hastanesi Otopark Çilesi: Vatandaşlar İsyan Etti!
Bayburt Mart’ta Kışa Döndü: 15 Santimetrelik Kar İle Güne Uyandı!
Bayburt’ta Eğitime Kar Engeli: Okullar 1 Gün Tatil Edildi
Bayburt’ta TOKİ Konutlarında Toprak Kayması Tehlikesi!
Bayburt’ta İlk Defa Kadın Voleybol Takımı Final Grubunda!
Dikkat! Kış Geri Dönüyor: Sıcaklıklar Hızla Düşüyor!
Prof. Dr. Orhan Ateş İnsan Hakları Başkan Yardımcısı Oldu
Bayburt Belediyesi Temizlik İşlerinde Sınıfta Kaldı!
Bayburt’ta "Onbeşi" Geleneği Renkli Görüntülere Sahne Oldu
Üni Fm’de “İyilik Ayı Ramazan” Konulu Özel Program
Şehit Babası Turgut Erbay Hayatını Kaybetti
Bayburt Özel İdarespor’dan Sessiz Beraberlik
Düğün Olsa 2025

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar