Can Kurban Arslan - Sol Banner
Bekir Kocabey - Sağ Banner
Bayburt
DOLAR32.3923
EURO35.1017
ALTIN2326.6

COVID-19 Salgını 2012'den Beri Var mı?

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
COVID-19 Salgını 2012'den Beri Var mı?
Abone ol
Araştırmacılar tarafından yapılan yeni bir çalışmaya göre, şu an tüm dünyayı sarsan korona virüsün izleri 2012 yılına kadar uzanıyor olabilir. Araştırmacılar, 2012 yılında Çin'de şu anki vakalarla oldukça benzer vakalar üzerine yazılan bir tezi örnek gösteriyorlar.

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınıyla ilgili yeni bir gelişme yaşandı. Yapılan yeni bir araştırmaya göre koronavirüsün sebep olduğu COVID-19 hastalığı bilinenden daha yaşlı olabilir. Yani hastalığın kökeni, 2019 yılında Wuhan'daki bir canlı hayvan pazarı değil 2012 yılındaki bir maden kuyusu olabilir.

Bioscience Resource Project'ten virolog Jonathan Latham ve moleküler biyolog Allison Wilson tarafından yapılan bir keşfe göre, Çin'in güneybatısında bulunan Yunnan şehrindeki maden kuyusundaki madenciler, yarasalara temas ettikten sonra solunum hastalığına yakalandı.

COVID-19 Salgınının Kökeni
Latham ve Wilson, 2013 yılında yazılan 66 sayfalık bir master tezini çevirdi. Tezin yazarı, enfeksiyon kapan madencilere atanan ve madencilerin enfekte olmuş dokularını Wuhan Viroloji Enstitüsü (Wuhan Institute of Virology) test edilmeleri için gönderen Çinli bir doktordu.

Araştırmacılar, Independent Science News sitesindeki açıklamalarında, SARS-CoV-2 virüsünün soyuna özgü akrabalarının fiziksel kökenleriyle gerçekten ilgili olmadığını söyledi. İki virüs dizilimi olan BtCoV/4991 ve RaTG13'ü işaret ettiler.

Araştırmacılar, "İçerisindeki kanıt, COVID-19 salgınının kökeni hakkında bildiğimizi düşündüğümüz her şeyi yeniden değerlendirmeye itti" dedi. Keşif, ayrıca 2012 yılında izole edilebilen hastalık vakasının 2019'da nasıl salgına dönüştüğüne dair de fikir ortaya attı.

Araştırmacıların teorileri, SARS-CoV-2'nin dikkat çeken özelliklerinden bir tanesi olan çok bazlı furin bölünme alanının (polybasic furin cleavage site) kaynağını açıkladığını iddia ediyor. Bölünme alanı, furin enziminin yapışmasını kolay hale getiren virüsün sivri uçlu bir bölgesi oluyor ve virüsün vücutta yayılmasına katkı sağlıyor. Latham, Science Times'ta yer alan habere göre virüs "hemen hemen kesinlikle" Wuhan Laboratuvarı'ndan kaçtı diyor.

2012 ve 2019'daki Vakaların Benzerlikleri
Nisan 2012'de Yunnan'daki Mojiang madeninden altı madenci, yarasa pisliklerinin maden kuyusundan temizlenmesinden 14 gün sonra hastalığa yakalandı. Bu madencilerden 3 tanesi daha sonrasında hayatını kaybetti. Master tezinin yazarı Li Xu, hastalarda yüksek ateş, kuru öksürük, iltihaplı organlar ve bazı vakalarda baş ağrısı görüldüğünü not ediyor. Araştırmanın yazarları ise bu belirtilen hepsinin şu an COVID-19 ile ilişkilendirildiğini söylüyor.

Ayrıca 2012 vakalar ile günümüzdeki COVID-19 vakalarına uygulanan tedaviler de oldukça benzerlik gösteriyor. Tezde, madencilerin solunum cihazları ve steroid, kan inceltici ve antibiyotik karışımı ilaçlarla tedavi edildiği ifade ediliyor.

Madencilere farklı hastalıklar için de test yapan Li Xu, Çin'deki diğer uzmanlara da danışıyor. Xu'nun danıştığı kişiler arasında 2003 yılındaki SARS salgınını yöneten göğüs hastalıkları uzmanı Zhong Nanshan da bulunuyor. Zhong, ayrıca şu an Çin hükûmetinin koronavirüs salgınını yönetmek için başvurduğu danışmanlar arasında da yer alıyor. Araştırmanın yazarları ise Zhong Nanshan ile buluşmanın oldukça önemli olduğunu, virüsün SARS ile benzerlik gösterdiğini ifade ediyor.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
İki Ayrı Operasyonda 4 Kişi Gözaltına AlındıÖnceki Haber

İki Ayrı Operasyonda 4 Kişi Gözaltına Al...

Anız Yakmayın Geleceğinizi KarartmayınSonraki Haber

Anız Yakmayın Geleceğinizi Karartmayın

Yorum Yazın

Bayburt Halkının Sesinden: 2024 Yerel Seçim Tercihleri
CHP Belediye Başkan Adayı Kubilay Erel, Gündem Özel Canlı Yayınındaydı
Deva Partisi Lideri Ali Babacan, Bayburt'u Ziyaret Etti
Bayburt Bağımsız Belediye Başkan Adayı Bekir Kocabey, Gündem Özel Canlı Yayınındaydı
Bayburt'ta Seçim Güvenliği Toplantısı Düzenlendi
Bayburt Üniversitesi Marşı Resmî Olarak Tescillendi
Suat Pamukçu Yeniden Refah Partisi'nden İstifa Edip Ak Partiye Katıldı
Deva Partisi Belediye Başkan Adayı Arslan, Gündem Özel Canlı Yayınındaydı
Bayburt Milletvekili Prof. Dr. Orhan Ateş Gündem Özel Canlı Yayınındaydı
Bayburt'ta Onbeşi Geleneğiyle Ramazan Coşkusu
Bayburtspor 1922 Konyaspor'a 4-0 Mağlup Oldu
Trabzon Bayburtlular Derneği'nin Geleneksel İftar Yemeği Coşkusu
Bakan Güler, Komando Tugayında İnceleme ve Denetlemelerde Bulundu
Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler Bayburt'u Ziyaret Etti
Mart Ayı Su Analiz Sonuçları Açıklandı
Bayburt'ta Anjiyografi Ünitesi Hizmete Girdi
Bayburt Lisesi, 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferi'ni Coşkuyla Kutladı
Beyza Nur Akkuş Zafer Kupası'nda Altın Madalya Kazandı
Bayburtspor 1-0'lık Skorla Silivrispor'u Mağlup Etti
Bayburtspor’da Tek Düşünce Galibiyet

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar
üni fm scroll