Bayburt
DOLAR41.319
EURO48.7478
ALTIN4892.2

Etnografya Müzesi Tırpan Şenliğiyle Açıldı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Etnografya Müzesi Tırpan Şenliğiyle Açıldı
Abone ol
Bayburt'un merkeze bağlı Beşpınar Köyü'nde salgın nedeniyle 2 aydır ziyarete kapalı olan Kenan Yavuz Etnografya Müzesi, tırpan şenliğiyle açıldı.

Bayburt'un merkeze bağlı Beşpınar Köyü'nde salgın nedeniyle 2 aydır ziyarete kapalı olan Kenan Yavuz Etnografya Müzesi, tırpan şenliğiyle açıldı. Şenliğe katılanlar önce müzeyi gezdi, daha sonra türküler eşliğinde çevredeki otları biçti. 

İş insanı Kenan Yavuz tarafından Beşpınar Köyü'nde kurulan, 2019 yılında ise Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca özel müze tescili alan, pandemi nedeniyle 2 aydır kapalı kalan Kenan Yavuz Etnografya Müzesi, özel bir şenlikle kapılarını ziyaretçisine açtı. İçerisinde unutulmaya yüz tutmuş ev yaşamı ve eski tarım eşyaları yer alan müzenin kuruluş amacına uygun olarak tırpan şenliği düzenlendi. Doğu Anadolu Bölgesi başta olmak üzere dağlık alanlarda tırpanla ot biçme geleneğini yaşatmak için düzenlenen şenlikte, vatandaşlar hem ot biçti hem de türkü söyledi.

'BİRÇOK ŞENLİK DÜZENLEYECEĞİZ'

Müzenin kurucusu iş insanı Kenan Yavuz, 'eski hayatı' muhafaza edip, 'yeni hayatın' içinde görünür kılma görevini üstlenmeye çalıştığını ifade etti. Müzenin temelini 2003 yılında attıklarını anlatan Yavuz, "Anadolu'nun güzelliklerini, geçmişte kalan hayatımızın parçalarını günümüze taşımak için çalışıyoruz. Müzemizin amacı ise köklere dönüşü sağlamak. Eskiden imece usulü paylaşmak Anadolu'nun en güzel geleneklerinden bir tanesiydi, bu gelenek aslında inancımızın da en önemli unsurlarındandır. Bu amaçla tırpan şenliği düzenleyerek, müzenin açılışını yaptık. Hem türkü söyledik hem de ot biçtik. Pandemi sonrasında turizmin, kültürel bir zemine kayacağını düşünüyorum. Yani deniz, kum, güneş üçgenine kilitlenmiş olan turizm düşüncesi değişecek. Bu nedenle ben de bu müzeyi geleceğe doğru yönlendirmek istiyorum. Ayrıca tırpan şenliğinin ardından birçok şenliğimiz daha olacak. Geçmişteki sosyal ve kültürel yaşamı simgeleyen şenlikler düzenleyeceğiz" dedi.Şenlikte ot biçen Selim Aktan da, "Güzel bir etkinlik oldu. Eskiden tırpanla ot biçerdim, eski günleri hatırladık. Umarım bu tür etkinlikler devam eder" diye konuştu.

KENAN YAVUZ ETNOGRAFYA MÜZESİ 

Türkiye'de bir dönem önemli şirketlerde Ceo olarak görev yapan iş insanı Kenan Yavuz, doğup büyüdüğü Bayburt'un merkeze bağlı Beşpınar Köyü'ndeki evini müzeye dönüştürmek için yıllar önce çalışma başlattı. Ev ve çevresindeki 7 dönüm araziyi özel olarak dizayn eden Yavuz, geleneksel köy evleri, değirmenler, konak, amfi tiyatro, sinema salonu, kütüphane, yöresel mutfak atölyesi, köy kahvesi, kırsal yaşamın izlerini barındıran kapalı ve açık hava müzesi oluşturdu. Müzeye dönüştürülen ev ve çevresinde Dede Korkut Türk Kimliği Kütüphanesi ile tarım aletlerinin sergilendiği alan bulunuyor. Köyde unutulmaya yüz tutan ev yaşamının canlandırıldığı yapı, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nce 'Kenan Yavuz Etnoğrafya Müzesi' olarak tescillendi.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Bayburt’ta Vaka Sayıları Yeniden Artıyor!Önceki Haber

Bayburt’ta Vaka Sayıları Yeniden Artıyor...

Bu Kavak Ağacı Görenlerin İlgisini ÇekiyorSonraki Haber

Bu Kavak Ağacı Görenlerin İlgisini Çekiy...

Yorum Yazın

Bayburt'un Örence Köyü’nde Zilsiz Okul Dönemi Başladı
Kur'an-ı Kerim Yarışması'nda Türkiye Birincisi Bayburt'tan Çıktı
Bayburt’ta Ağustos Ayında Konut Satışlarında Yüzde Dokuz Düşüş!
Bayburt'un Yoncalı Köyü’nde Anne Ayı ve Yavrusu Görüntülendi
Bayburt Devlet Hastanesi'nde Kepçe Kulak Ameliyatı Başarıyla Yapıldı
Bayburt'un Eski AFAD Müdürü Adil Arslan, Aksaray'a Atandı
Bayburt Üniversitesi Eğitim Fakültesinde Dekanlık Görevinde Devir Teslim
Bayburt’ta Ehram ve Kilim Dokumacılığı Geleceğe Taşınıyor
Bayburt’ta 20 Saate Yakın Su Kesintisi Halkta Tepkiye Yol Açtı!
Uğrak Göleti Projesi Bayburt'ta Tarıma Can Verecek
Bayburt Baksı Müzesi'nde Kültür ve Hukuk Buluşması, Akademiye Yeni Bir Yol Açıyor
Bayburt'ta Okul Servislerine Yönelik Denetimler Başladı
Bayburt'ta Parmak Ucu Yürüyüşüne Özel Tedavi Başarısı
Baksı'da Kültür ve Hukuk Buluşması: İki Günlük Sempozyum Düzenleniyor
Bayburtlu Eski Bakan Oktay Güner TBMM'de Son Yolculuğuna Uğurlandı
Bayburt Özel İdare Spor Bölgesel Amatör Ligi'ne Katılmama Kararı Aldı
Bayburtlu Milli Atlet Sezer Altuntaş Evinde Ölü Bulundu!
Bayburt’ta Yeni Eğitim Öğretim için İlk Zil Çaldı, “İlk Ders Yeşil Vatan” Oldu
Üni FM’de Sağlıklı Beslenme ve Fiziksel Aktivite Anlatıldı
Bayburt Halk Sağlığı Laboratuvarı Su Analizinde Bazı Çeşmeler Kirli Çıktı!
Düğün Olsa 2025

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar