Bayburt
DOLAR42.0187
EURO49.08
ALTIN5727.3

Yenilikçi Arıcılığa KUDAKA Desteği

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Yenilikçi Arıcılığa KUDAKA Desteği
Abone ol
KUDAKA'nın "Sektörel Rekabet Gücünün Geliştirilmesi Altyapı Programı" kapsamında desteklenen "Bayburt Üniversitesi Arıcılık AR-GE Merkezi Kurulması ve Bölge Arıcılığının Geliştirilmesi" projesinin protokolü, Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Selçuk Coşkun ve KUDAKA Genel Sekreteri Oktay Güven arasında imzalandı.

2015 yılından bu yana Bayburt Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösteren Arıcılık Araştırma Geliştirme ve Uygulama Merkezi, Bayburt ve çevresindeki arı ırkı soyunun korunması, çoğaltılması, ıslah edilmesi, üretiminin yapılması, eğitim verilmesi konusunda faaliyetlerini sürdürmekte.
Rengi, kokusu, kıvamı ve tadı ile önemli üne sahip olan Bayburt balının geleneksel özelliklerinin ve kalitesinin korunması ve şehrin ekonomisine değer kazandırması amacıyla Bayburt Üniversitesi tarafından yapılan başvuru neticesinde "Bayburt Balı" ismi ile coğrafi işaret kapsamında 2020 yılında tescil edilmiştir.Uygulanacak proje kapsamında, Bayburt il merkezi, Demirözü ve Aydıntepe ilçeleri ile bağlı köylerindeki arıcıların sürdürülebilir şekilde yüksek kaliteli arı ürünleri üretim potansiyellerinin artırılması, bölge arıcılarının gelir seviyesinin yükseltilmesi, arı yetiştiricilerinin teknik altyapılarının geliştirilmesi, yeni bir istihdam alanı oluşturarak milli ekonomiye de katkı sağlanması hedeflenmekte.Bölgenin iklim koşullarının sert olması ve gece-gündüz sıcaklık farklarının yüksek olması nedeniyle kovan içi uygun sıcaklık değerlerinin sağlanmasında zorluk yaşanmakta ve arıcılar arı kolonilerini daha ılıman bölgelere taşımak zorunda kalmaktadır. Bu durumun önüne geçmek için hazırlanan proje kapsamında yeni model arı kovanı geliştirilmesi planlanmaktadır. Bu arı kovanları, yazın aşırı sıcaklardan ve kışın soğuktan koruyacak, havalandırma bakımından optimum şartlara sahip, patent alımına uygun, yenilikçi ve modern, kış kayıplarını önleyecek nitelikte arı sağlığını ve arı ürünleri kalitesini düşürmeyecek materyallerden imal edilecek.Söz konusu kovanların tasarım ve imalatı için Arıcılık Araştırma, Geliştirme ve Uygulama Merkezi bünyesinde AR-GE Atölyesi oluşturulacaktır. Yeniden tasarlanacak olan arı kovanları Arıcılık Araştırma, Geliştirme ve Uygulama Merkezi'ne ait arılıklarda test edilip proje amaçlarına uygunlukları araştırılacak ve istenilen değerlerin elde edilmesiyle birlikte patent başvurusu gerçekleştirilecek.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Bayburtlu Çiftçilerden Yardım Eli Devam EdiyorÖnceki Haber

Bayburtlu Çiftçilerden Yardım Eli Devam...

Bayburt’ta Tam Donanımlı 5 Yeni Ambulans Hizmete GirdiSonraki Haber

Bayburt’ta Tam Donanımlı 5 Yeni Ambulans...

Yorum Yazın

Tüketiciler ‘Gezen Tavuk’ ve ‘Köy Yumurtası’ İddialarına Dikkat Etmeli
Veli Şaban Camii Tadilatın Ardından Yeniden İbadete Açıldı
Bayburt'un Sakızlı Köyünde Ayçiçeği Tarlaları Hasat Sezonuna Girdi
Bayburt’un Trafiğinde Araç Sayısı 20 Bini Geçti
Bayburt’un Gökçedere Beldesine 15 Bin Metrekarelik Modern Yaşam Alanı
Bayburt Konut Satışlarında En Az Hareketlilik Gösteren İllerden Oldu
Vatandaşlar Bayburt’u Değerlendirdi: İşsizlik ve Sosyal Yaşam Öne Çıktı
Bayburt Üniversitesi Öğretim Üyesine Cumhurbaşkanlığı’ndan Ödül
Doğu Anadolu Belediyeler Birliği Bayburt Belediye Başkanı Mete Memiş Başkanlığında Toplandı
Bayburt’ta Öğrenciler Afet Tatbikatında Bilinçlendi
Bayburt’ta Minik Öğrencilere Uygulamalı Trafik Eğitimi Verildi
Bayburt’ta Sıcaklık 10 Derece Düştü, Yüksekler Karla Kaplandı
Bayburt’ta Ekim Ayı Su Analizlerinde 7 Çeşme Kirli Çıktı!
Spor Haftası Etkinlikleri Bayburt’ta Renkli Görüntülere Sahne Oldu
Bayburt Ülkü Ocakları 301 Köy Öğrencisini Sinema Etkinliğinde Buluşturdu
Bayburt’ta Amatör Spor Haftası Heyecanı Bugün Yaşanacak
Bayburt’ta Feci Kaza: Araç Alev Aldı, 1 Kişi Yanarak Hayatını Kaybetti!
Bayburt Rabia Kadıoğlu Parkı Yeni LED Aydınlatmalarla Yenilendi
Bayburt Devlet Hastanesi’nde Akciğer Lezyonunda Başarılı Tedavi
Bayburt’ta Öğrenciler “Ahilik” Temalı Bilgi Yarışmasında Yeteneklerini Sergiledi
Düğün Olsa 2025

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar