Can Kurban Arslan - Sol Banner
Bekir Kocabey - Sağ Banner
Bayburt
DOLAR32.3834
EURO34.9963
ALTIN2325.6

Bayburt Dargun’u Çiftçinin Yüzünü Güldürecek

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Bayburt Dargun’u Çiftçinin Yüzünü Güldürecek
Abone ol

Kendine has aroma ve kokusuyla seçkin dünya mutfaklarının vazgeçilmezi olarak gösterilen, sindirim ve sinir sistemi problemlerinin tedavisi başta olmak üzere antiseptik özelliğiyle de tıbbın birçok alanında yararlanılan dargun, ekonomik getirisiyle de çiftçilerin yüzünü güldürecek.

Bir dönüm alandan elde edilecek ekonomik getirisinin 60 dönümlük buğdaya denk olduğu ifade edilen bitki, çay, lokum, baharat, sabun, kolonya ile tarhunlu peynir ve lor şeklinde pazara sunuldu.

Vali Cüneyt Epcim, Bayburt Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nde düzenlenen etkinlikte coğrafi tescili alınan Dargun’un yapılan çalışmayla çeşitli ürün grupları şeklinde pazara sunulduğunu söyledi. Dünya mutfaklarında tercih edilmesinin yanı sıra tıbbi aromatik özellikleriyle de Darhun’un önemli bir bitki olduğuna dikkat çeken Vali Epcim, “İdrar söktürücü, detoks özelliği mevcut. Sindirimi kolaylaştırıcı, anti bakteriyel özelliklere sahip. Uykusuzluğa ve eklem ağrılarına iyi geldiği yönünde araştırmalar mevcut. Darhun’un çayını, sabununu, kolonyasını ve diğer ürünlerini Bayburt’un bir markası haline getirmeye çalışacağız.” dedi.

Üretimin artırılması için çalışmalara başladıklarını bildiren Vali Epcim, “Milletvekilimiz Fetani Battal bu süreçte konuyla çok yakından ilgileniyorlar. Yalova’da tıbbi aromatik bitki üretimi yapan bir firma ile anlaşacağız. Bayburt’ta darhun üretiminin artırılmasına yönelik gerekli adımları atacağız. Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Bekir Pakdemirli Bayburt ziyareti esnasında ilimizde on köyde tıbbi aromatik bitki üretiminin destekleneceği sözünü vermişti. Bu bitkilerden bir tanesi olarak tarhun için köylerimizde fide dağıtımı yapacağız. Tarım ve Orman Bakanlığımız da bu projemizi destekleyecek.” diye konuştu.

Milletvekili Fetani Battal ise Darhun’un Fransız ve Rus mutfaklarında tercih edilen önemli bir baharat olduğunu söyledi. Bitkiyi ulusal ve bölgesel pazara sunmak için yoğun çaba sarf ettiklerini bildiren Milletvekili Battal, “Bu çabalara Sayın Valimiz büyük bir heyecanla katkı sunuyor. Bunun mutfağında Tarım ve Orman İl Müdürümüz Selami Ersen ve personeli yoğun bir çalışma gerçekleştiriyor. Tüm bunları Bayburt markası olarak piyasaya sunduğumuzda göreceğiz ki; bütün Bayburtlular bunu büyük bir teveccühle kabul edecek, bu ürünlerin piyasada tutunmasına herkes gönüllü bir katkı sunacak.” İfadelerini kullandı.

Milletvekili Battal, çalışmalara Bayburt Üniversitesi’nin önemli katkı sağladığına vurgu yaptı. Üretimin artırılmasına yönelik çalışmalarda ekonomik anlamda bir dönümlük alandan elde edilen verimin 60 dönümlük buğdaya eşit olduğunun bildirildiğini kaydeden Milletvekili Battal, “Bu heyecan verici bir şey. Yalova’da tarımsal araştırmalar merkezi ile diyalog halindeyiz. Biz buraya aromatik bitkilerle ilgili yeni bir ufuk açmanın çalışması içerisindeyiz. İnşallah bu adımlar ürüne yansır ve Bayburt’taki köylümüzün ekonomisine ayrı bir katkı olarak yansır.” dedi.

Üretime ilk etapta yüz çiftçi ile başladıklarını bildiren Tarım ve Orman İl Müdürü Selami Ersen de, anavatanı Sibirya olan bitkinin benzer iklim şartları nedeniyle Bayburt’ta rahatlıkla yetiştiğini belirtti. Ersen, bitkinin bölgesel uyumunun son derece iyi olduğunu ve Coğrafi Tescil Belgesi’nin alındığını kaydetti.

Bayburt’a has bir marka üretme hedefiyle Darhun Çayı, Darhun Sabunu, Darhun Kolonyası, Darhunlu peynir, lor ve lokum hazırlandığını aktaran Ersen, “Şu an itibariyle piyasaya girdik. Biz sadece çay olarak değil tıbbi aromatik bitkiler sınıfına girmesi dolayısıyla insan sağlığına faydalı olacak biçimde kullanılmasını da istiyoruz. Bununla ilgili araştırma sonuçları elimizde mevcut. Şu an için yüz çiftçilik pazarımız var. Geçtiğimiz yıl kendi üretimimiz haricinde çitçilerimize 120 bin kök tarhun dağıttık. Şu anda Yalova’da 200 bin kök bizler için yapılıyor. Pazar açıldıkça üretimi artıracağız.” şeklinde konuştu.

Etkinlikte yer alan Yargıyat Onursal Birinci Başkanvekili Abdulkadir İlhan da çalışmada emeği geçenleri tebrik etti. 

Etkinliğe, Garnizon Komutanı Hava Savunma Albay Yusuf Diker, Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Selçuk Coşkun, İl Genel Meclis Başkanı Süleyman Ağın, Bayburt Ziraat Odası Başkanı Abuzer Yıldırımtepe, AK Parti Bayburt İl Başkanı Hacı Ali Polat ile kamu kurumlarının temsilcileri katıldı.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Bayburt’ta Okullarda Gıda Güvenilirliği EğitimiÖnceki Haber

Bayburt’ta Okullarda Gıda Güvenilirliği...

Bayburt’ta Toprak ve Su Analiz Laboratuarı AçıldıSonraki Haber

Bayburt’ta Toprak ve Su Analiz Laboratua...

Yorum Yazın

Bayburt Halkının Sesinden: 2024 Yerel Seçim Tercihleri
CHP Belediye Başkan Adayı Kubilay Erel, Gündem Özel Canlı Yayınındaydı
Deva Partisi Lideri Ali Babacan, Bayburt'u Ziyaret Etti
Bayburt Bağımsız Belediye Başkan Adayı Bekir Kocabey, Gündem Özel Canlı Yayınındaydı
Bayburt'ta Seçim Güvenliği Toplantısı Düzenlendi
Bayburt Üniversitesi Marşı Resmî Olarak Tescillendi
Suat Pamukçu Yeniden Refah Partisi'nden İstifa Edip Ak Partiye Katıldı
Deva Partisi Belediye Başkan Adayı Arslan, Gündem Özel Canlı Yayınındaydı
Bayburt Milletvekili Prof. Dr. Orhan Ateş Gündem Özel Canlı Yayınındaydı
Bayburt'ta Onbeşi Geleneğiyle Ramazan Coşkusu
Bayburtspor 1922 Konyaspor'a 4-0 Mağlup Oldu
Trabzon Bayburtlular Derneği'nin Geleneksel İftar Yemeği Coşkusu
Bakan Güler, Komando Tugayında İnceleme ve Denetlemelerde Bulundu
Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler Bayburt'u Ziyaret Etti
Mart Ayı Su Analiz Sonuçları Açıklandı
Bayburt'ta Anjiyografi Ünitesi Hizmete Girdi
Bayburt Lisesi, 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferi'ni Coşkuyla Kutladı
Beyza Nur Akkuş Zafer Kupası'nda Altın Madalya Kazandı
Bayburtspor 1-0'lık Skorla Silivrispor'u Mağlup Etti
Bayburtspor’da Tek Düşünce Galibiyet

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar
üni fm scroll